Koroner Kalp Hastalığı ve Kalp Krizi

Koroner Kalp Hastalığı ve Kalp Krizi

Kalbinizi Tanıyın

Kalbiniz arabanızın motoruna benzer. Bir kas pompası olan kalbiniz günde yaklaşık 100.000 kez genişler ve kasılır; vücudunuzun çalışması için yaklaşık 1000 litre kanın dolaşmasını sağlar.

Kalbin çalışmasına müdahale eden her şeyin hemen fark edilmesi ve geriye dönüşü olmayan olası hasarları önlemek için tedavi edilmesi gerekir. Gelişmiş ülkelerde kalp hastalığı birinci sıradaki ölüm nedenidir.

Kalbin kasılmasını sağlayan myokard adı verilen kas tabakasının beslenmesi (oksijenlenmesi) , ''koroner'' denen damarlar vasıtasıyla gerçekleştirilir.

Özellikle hayvansal gıdalarda bulunan ve fazla miktarda alındığında damar iç yüzeyine yapışan ''kolesterol'' isimli yağ türü, normalde esnek olan damarlarımızın esnekliğini azaltır ve damar duvarlarında birikerek damar boşluğunu daraltır. Damar duvarındaki bu sertleşme veya damarın tıkanması durumuna ''ateroskleroz'' denir. Yüksek tansiyon, yaşın ilerlemesiyle damar yapısının bozulması, sigara kullanımı, kontrolsüz şeker hastalığı gibi etmenler de aterosklerozu hızlandırır.

Ateroskleroz durumunda kalbin kendisi yeterli seviyede oksijenlenemez ve iskemi (dokunun kanlanamaması) oluşur. Kalbin kas tabakası tam beslenemediği için yeterli kasılamaz, bu da hastada kendini ''angina pectoris'' (göğüs ağrısı) şeklinde gösterir.

 

Koroner kalp hastalığında şu bulgulardan bir veya birkaçı görülebilir :

  • Göğüs ağrısı (omuz ve sol kola yayılabilir)

  • Egzersiz kapasitesinin kısıtlanması; çabuk yorulma 

  • Eforla gelen nefes darlığı

  • Senkop (bayılma)

  • Ani ölüm  

Koroner kalp hastalığından korunmak büyük ölçüde bizim elimizdedir. 

  • Sigara bırakılabilir.

  • Hipertansiyon  tuz kullanımı kısıtlanarak ve ilaçlarla kontrol edilebilir.

  • Diabet (şeker hastalığı) diyet ve ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

  • Alkol ve kahve kullanımı azaltılmalıdır.

  • Risk faktörleri içinde önlenmesi belki de en zor olanı strestir. Kişinin kendi iradesi, çevre ve ailesinin yardımı, gerekirse doktor  yardımı ile stres yenilebilir. Sürekli stres  altında kalan kişiler öncelikle stresin nedenlerini düşünmeli, bunları ortadan kaldırmaya çalışmalı veya bunlardan mümkün olduğunca uzak durmalıdır.

  • Bir çeşit kan yağı olan kolesterol düzeyinin azaltılması ve kolesterolün bir alt ünitesi olan HDL kolesterol düzeyinin artırılması; diyetle, düzgün yapılan egzersizlerle  ve (gerekirse) ilaçlarla sağlanabilir.

  • Şişmanlıkta önemli bir risk faktörüdür. Zayıflamak için çeşitli yöntemler kullanılabilir.  Diyet, düzenli spor ve egzersiz, (hekim gerekli görürse) ilaç tedavisi. Bunlar yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta kiloların yavaş yavaş ve uzun zamanda verilmesidir; unutulmamalıdır ki hızlı verilen kilolar yine hızlı bir şekilde yerine gelebilir.

  • Hareketsiz (sedanter) yaşamdan mümkün olduğunca kaçınmalı; örneğin yakın mesafeler için araba kullanmamalı, asansör yerine merdivenleri tercih etmeli, her gün düzenli yürüyüşler ve egzersizler yapmalıdır. Yalnız sporu yaşımıza ve bünyemize göre yapmalı, vücuda aşırı yüklenmemelidir. 

Diğer Blog Yazıları

Bu bölümde, kalp ve damar sağlığından ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenlere kadar birçok konuda yazılar bulabilirsiniz.

Kalbinize Dikkat Edin

Tüm dünyada 3 ölümden birinin sebebi kalp hastalıklarıdır. Ayrıca milyonlarca insanın da yaşam kalitesini düşürür. En yaygın kalp hastalığı, koroner kalp hastalığıdır.

Devamını Oku

Kalp Krizi Sonrası

Kalp krizi geçirdiğiniz için bu olaydan çok ürkmüş olabilirsiniz. Ancak, kalp krizi geçirdikten sonra her geçen gün kalbinizin iyileştiğini unutmayın. Geçen her gün, sizi daha güçlü ve daha hareketli yapar.

Devamını Oku

Sağlıkla atacak her kalp atışı için yanınızdayız.