Kalp Yetmezliği

Kalp Yetmezliği

Kalp yetmezliği kalbin kanı pompalama yeteneğinin kaybolması yani dokulara yeterli kan ve oksijenin gitmemesi durumudur.

Yeryüzündeki yaklaşık 15 milyon kişide kronik kalp yetersizliği vardır. Kronik kalp yetersizliği, hastaneden taburcu edilen hastalarda, 65 yaşın üzerinde en sık karşılaşılan teşhislerden biridir. Gelişmiş ülkelerde yaşayanların %1 kadarında kalp yetersizliği vardır. Kalp yetersizliğinin ileri dönemlerinde ölüm, uygulanan tüm tedavi stratejilerine rağmen son derece yüksektir.

Kalp yetersizliğinin kendi başına bir hastalık olmaktan çok, arka planda bulunan kalple ilgili ya da ilgisiz diğer hastalıkların bir sonucu olduğu bugün bilinmektedir. Gerçekten de herhangi bir kalp hastalığı, kalp yetersizliği ile sonuçlanabilir.

Kalp yetmezliği genellikle kalp kasının zayıflığı nedeniyle oluşur ve bu durumda kalp gerektiği kadar güçlü pompalama yapamaz.

Kalp yetmezliği şu nedenlerle de oluşabilir:

  

Yüksek tansiyon

  

Koroner atardamarların daralması

  

Kalp kapakçıklarının sertleşmesi veya yetersizliği

  

Kardiyomiyopati (bir kalp kası hastalığı)

  

Kalp ritm bozuklukları

Ödem, efor intoleransı ve nefes daralması, bu hastalığın başlıca belirtileridir.

Ödem, dokularda aşırı miktarda sıvı bulunmasıdır, bu sıvı çoğu zaman akciğerlerde ve alt uzuvlarda toplanır. Sıvı akciğerlerde birikirse, hırıltılı veya öksürük ile birlikte nefes alıp vermekte güçlük çekilir ve köpüklü balgam çıkarılabilir. Sıvı ayak bileği çevresinde birikirse, ayak bilekleri şişer ve parmakla derinize bastırdığınızda ortaya çukurluklar çıkabilir.

Efor intoleransı, kalp yetersizliği olan hastaların merdivenlerden yukarıya çıkmak, yürümek gibi günlük yaşamdaki normal fiziksel aktivitelerinin azalması olarak tarif edilebilir. Orta şiddette kalp yetersizliği olan hastalarda nefes darlığı, düz zemin üzerinde yürürken bile ortaya çıkar.

Nefes daralması, hasta hafif bir egzersiz yaptığında ya da hastalık ilerlediğinde, istirahattayken bile gelişebilir. Şiddetli kalp yetersizliğinde olan hastaların rahat solunum yapabilmeleri için dik durumda durmaları gerekebilir ve bu tip hastalar geceleri nefes daralmasıyla uykusundan uyanma durumunda kalabilir. Bunlar ana şikayetlerdir ama kalp yetersizliği çok sayıda sistemi birden ilgilendirdiği için, daha başka belirtilere de yol açar. Örneğin: Yorgunluk sık görülür. Ritm bozuklukları egzersize bağlı olarak gelişir, şiddetli vakalarda istirahat sırasında bile ortaya çıkabilir. İştahsızlık ve diğer sindirim sistemi semptomları, örneğin bulantı, kalp yetersizliğinin karaciğer ve gastrointestinal kanal üzerindeki etkilerinden kaynaklanır.

Kalp yetersizliği ilerleyici bir hastalıktır; ancak herhangi bir hastada ilerleme hızını tahmin etmek imkansızdır. Hastanın durumu, normal fizik aktivite sırasında hiç semptom görülmemesinden, semptomların istirahat sırasında bile mevcut olduğu en ağır evreye kadar değişir.

Kalp yetersizliği tedavisinin örneğin kalp yetersizliğinin ilerlemesinin yavaşlatılması, hastalara daha iyi bir yaşam kalitesi ve daha uzun bir ömür sağlanması gibi hedefleri vardır. Kalp yetersizliğinin kendi başına bir hastalık olmayıp, arka plandaki bir patolojinin sonucu geliştiği artık bilinmektedir.

Genel önlemler, ilaç tedavisinden önce gelmelidir. Ancak kalp yetersizliği vakalarının büyük bölümündeki arka planda yer alan patoloji, hipertansiyon veya koroner kalp hastalığı olduğundan bu primer rahatsızlıkların etkili bir şekilde tedavisini de düşünmek gerekir. Şiddetli kalp yetersizliği olan hastalar fizik aktivitelerini gittikçe azaltmalı, mutlak yatak istirahatına alınmalıdır. Solunum egzersizleri yardımcı olabilir. Eğer gerekiyorsa hastadan, zayıflaması da istenir. Kalp yetersizliğinde vücuttaki sodyum düzeylerinin yüksekliği söz konusu olduğundan, diyetle alınan tuz miktarı da azaltılmalıdır. Her gün alınan sıvı miktarının da sınırlandırılması gerekir.

Diğer Blog Yazıları

Bu bölümde, kalp ve damar sağlığından ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenlere kadar birçok konuda yazılar bulabilirsiniz.

Kalbinize Dikkat Edin

Tüm dünyada 3 ölümden birinin sebebi kalp hastalıklarıdır. Ayrıca milyonlarca insanın da yaşam kalitesini düşürür. En yaygın kalp hastalığı, koroner kalp hastalığıdır.

Devamını Oku

Kalp Krizi Sonrası

Kalp krizi geçirdiğiniz için bu olaydan çok ürkmüş olabilirsiniz. Ancak, kalp krizi geçirdikten sonra her geçen gün kalbinizin iyileştiğini unutmayın. Geçen her gün, sizi daha güçlü ve daha hareketli yapar.

Devamını Oku

Sağlıkla atacak her kalp atışı için yanınızdayız.