Kalp Yetersizliğinde Teşhis ve Tedavi

Kalp Yetersizliğinde Teşhis ve Tedavi

Kalp yetersizliğinde yorgunluk, ödem gibi doktorun bizzat kendisinin gözlemleyebileceği klinik belirtilerin yanı sıra, doktorun teşhis olanaklarını büyük ölçüde genişleten, çeşitli teknolojik cihazlarla ortaya çıkarılabilecek hastalık kanıtları da vardır. Örneğin göğüs filmleri kalpteki herhangi bir büyümeyi ve sol kalp yetersizliğindeki akciğerde beliren damar kanamalarını gösterir. Ek olarak, doktora kalbin çapı ve boyutları hakkında bir fikir verir; bu, doktorun kalp yetmezliğinin nedenini bulmasına yardım eder. Ancak göğüs filmleri kesin teşhis sağlamaz.

Elektrokardiyografi (EKG), kalp yetersizliğinin nedenleriyle ilgili çok sayıda değerli ipucu verebilir.

Elektrokardiyografi kalbin boyutları, kalp kaslarının ne kadar güçlü ve kapakçıkların nasıl çalıştığı hakkında bilgi veren, ağrısız, basit bir testtir.

Göğüs filmlerinin ve EKG’nin normal bulunması, kalp yetersizliğinin bulunma olasılığını iyice uzaklaştırır. Ancak bir EKG anormalliği, kalp yetersizliği teşhisi açısından yalnız başına yeterli ve spesifik değildir.

Kalp yetmezliği teşhisi için kan testlerine de ihtiyaç duyulur. Kansızlık, kalp yetmezliğini ağırlaştıracağı için hekim anemi durumunu öğrenmek için kan testi yaptırabilir. Böbrek fonksiyonları gözden geçirilir ve alkolden kaynaklanan karaciğer hasarı varsa, bunun da bulguları izlenir. Tiroid bezinin normal çalıştığından emin olmak için de kan alınabilir.


Kalp yetersizliği ilerleyici bir hastalıktır; ancak herhangi bir hastada ilerleme hızını tahmin etmek imkansızdır. NYHA (NewYork Kalp Cemiyeti) sınıflandırması, hekimlerin en çok kullandığı kalp yetersizliği sınıflandırmasıdır. Hastanın durumu, normal fizik aktivite sırasında hiç semptom görülmemesinden önce hafif, sonra orta şiddette performans azalmasına ve sonunda da kalp yetersizliğinin en ağır evresi olan, semptomların istirahat sırasında bile mevcut olduğu evreye kadar değişir.

Kalp yetersizliği tedavisinin örneğin kalp yetersizliğinin ilerlemesinin yavaşlatılması, hastalara daha iyi bir yaşam kalitesi ve daha uzun bir ömür sağlanması gibi hedefleri vardır. Kalp yetersizliğinin kendi başına bir hastalık olmayıp, arka plandaki bir patolojinin sonucu geliştiği artık bilinmektedir.

Genel önlemler, ilaç tedavisinden önce gelmelidir. Ancak kalp yetersizliği vakalarının büyük bölümündeki arka planda yer alan patoloji, hipertansiyon veya koroner kalp hastalığı olduğundan bu primer rahatsızlıkların etkili bir şekilde tedavisini de düşünmek gerekir. Şiddetli kalp yetersizliği olan hastalar fizik aktivitelerini gittikçe azaltmalı, ileri evrelerde  mutlak yatak istirahatına alınmalıdır. Solunum egzersizleri, ileri derecede yardımcı olabilir.

Eğer gerekiyorsa hastadan, zayıflaması da istenir. Kalp yetersizliğinde vücuttaki sodyum düzeylerinin yüksekliği söz konusu olduğundan, diyetle alınan tuz miktarı da azaltılmalıdır.

Diğer Blog Yazıları

Bu bölümde, kalp ve damar sağlığından ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenlere kadar birçok konuda yazılar bulabilirsiniz.

Kalbinize Dikkat Edin

Tüm dünyada 3 ölümden birinin sebebi kalp hastalıklarıdır. Ayrıca milyonlarca insanın da yaşam kalitesini düşürür. En yaygın kalp hastalığı, koroner kalp hastalığıdır.

Devamını Oku

Kalp Krizi Sonrası

Kalp krizi geçirdiğiniz için bu olaydan çok ürkmüş olabilirsiniz. Ancak, kalp krizi geçirdikten sonra her geçen gün kalbinizin iyileştiğini unutmayın. Geçen her gün, sizi daha güçlü ve daha hareketli yapar.

Devamını Oku

Sağlıkla atacak her kalp atışı için yanınızdayız.