Kalp Krizi

Kalp Krizi

Kalp krizi, kalbinizi besleyen kan damarlarındaki daralmaların (damar sertliği), zaman içinde tam bir tıkanıklığa dönüşmesi sebebiyle oluşur. Kalbi veya beyni besleyen damarlar, kolesterol (kan yağları), diğer yağlar, kalsiyum ve kandaki bazı maddelerin birleşerek oluşturdukları tabakalar (plaklar) yüzünden daralabilir. Damarlardaki bu daralmalar damar sertliğine (ateroskleroz) yol açar.

Oluşan tabakanın boyutu büyüdükçe kan akımı azalır. Kalp kası normal çalışmasını sağlayacak miktarda oksijen alamaz hale gelir. Bu durumda göğüste, boyun ve sırtta “sıkışma veya nefes alamama hissi” adı verilen bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı, bir sıkıntı veya stres haliyle birlikte yaşanır ve genellikle birkaç dakika içinde geçer. 

Eğer kalp damarları ile kalbe yeterince oksijen sağlanıyorsa kalp sorunsuz bir şekilde atmaya devam eder. Kalp damarlarının bazı bölümleri tıkandığında ise kalp damar hastalığı (koroner arter hastalığı) (KAH) oluşur. Bu durumda kalbe gelen kan akımı azalır. Eğer kan akımı uzun süre tamamen kesilirse kalp krizi (miyokard infarktüsü) (Mİ) meydana gelir ve kalp kası zarar görür.

Kalp krizi dünyanın en öldürücü hastalıklarından biri olmaya devam etmektedir. Acil servislerde kalp krizine yönelik tedavilerde ilerleme sağlanmakla birlikte, kalp krizinin akut (acil) fazını sağ atlatan kişilerde kalıcı kalp hasarları meydana gelmektedir. Yüksek kan basıncı, kalp krizleri için önemli bir risk faktörüdür.

Kalp krizi yaşamı tehdit edebilen ve ölümle sonuçlanabilecek acil bir durum olduğundan, uyarıcı semptomların fark edildiği anda hemen 112 Hızır Acil Servis aranmalı ve koroner yoğun bakım ünitesi olan en yakın hastaneye doktor refakatinde ambulans ile nakledilmelidir.

Uyarıcı Belirtiler:
- Göğüs kemiği arkasında baskılayıcı, dolgunluk hissi veren, sıkıştırıcı rahatsızlık hissi veya ağrı olabilir.
- Bu ağrı birkaç dakikadan uzun sürer, kaybolup tekrar ortaya çıkabilir.
- Göğüs ağrısı, omuzlara, boyuna yada kollara yayılabilir.
- Göğüsteki ağrı yada rahatsızlık hissine sersemlik, baygınlık, terleme, bulantı-kusma ve nefes darlığı eşlik edebilir.

Daha Seyrek Görülen Uyarıcı Belirtiler:
- Atipik göğüs ağrısı, mide ağrısı
- Göğüs ağrısı olmaksızın bulantı veya baş dönmesi
- Nefes darlığı
- Açıklanamayan anksiyete, bitkinlik, yorgunluk
- Çarpıntı, soğuk terleme, solukluk

Her hastada bu belirtilerin tümünü görmek mümkün değildir. Belirtiler kaybolup tekrar ortaya çıkabilir.

Kalp krizi teşhisi ne kadar erken konulursa tedavi o kadar başarılı olabileceğinden, zaman kaybetmeden yardım istenmelidir.

Kalp Krizinden korunmak için yapılması gerekenler:

  • İlaç kullanımı

    Diyet ve egzersizin kan basıncı kontrolü için yetersiz kaldığı durumlarda bir veya daha fazla ilaç kullanılması gerekli olabilir. Tansiyon düşürücü ilaçların yaşam boyu düzenli olarak kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. 

  • Diyet

    Sodyum , sofra tuzunun yanı sıra konservelerde, işlem görmüş veya hazır besinlerde yüksek miktarda bulunur ve kan basıncının yükselmesine sebep olur. Günlük tuz tüketiminizi 1 silme tatlı kaşığı ile sınırlayın. Yemeklerinizi tuz yerine limon, soğan, sarmısak, taze bitkiler ve baharatlarla lezzetlendirin.
    Doymuş yağlar ve kolesterolün fazla miktarda tüketimi, koroner kalp hastalıkları ile yakından ilişkilidir, dolayısıyla ikisinin de sınırlandırılması gerekir. Tam yağlı süt ve süt ürünleri ile yağlı etlerin tüketiminden kaçının.

  • Kilo kontrolü 

  • Fiziksel Aktivite 

  • Stresten uzak bir yaşam 

  • Sigarasız bir yaşam

 

Diğer Blog Yazıları

Bu bölümde, kalp ve damar sağlığından ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenlere kadar birçok konuda yazılar bulabilirsiniz.

Kalbinize Dikkat Edin

Tüm dünyada 3 ölümden birinin sebebi kalp hastalıklarıdır. Ayrıca milyonlarca insanın da yaşam kalitesini düşürür. En yaygın kalp hastalığı, koroner kalp hastalığıdır.

Devamını Oku

Kalp Krizi Sonrası

Kalp krizi geçirdiğiniz için bu olaydan çok ürkmüş olabilirsiniz. Ancak, kalp krizi geçirdikten sonra her geçen gün kalbinizin iyileştiğini unutmayın. Geçen her gün, sizi daha güçlü ve daha hareketli yapar.

Devamını Oku

Sağlıkla atacak her kalp atışı için yanınızdayız.