Genel sağlık kontrolü (check-up), hiçbir şikayet ve hastalığı olmasa dahi herkesin yılda bir kez düzenli olarak yaptırması gereken bir sağlık tarama yöntemidir.
Hastalık ortaya çıkmadan gerekli önlemleri alarak, kişinin sağlıklı kalmasını amaçlar. Hastalık ortaya çıktıktan sonra hem tedavi çok pahalı hem de sağlık düzeni artık bozulmuş olduğundan bünyenin eski performansına kavuşması çok zor olmaktadır. Bu nedenle sağlık şikayeti olmasa dahi her insan belirli aralıklarla doktora başvurarak genel sağlık kontrolünden geçmelidir.
Özellikle koroner arter hastalıkları, kanser, hipertansiyon ve pek çok diğer hastalıkta erken tanı, hem yaşam süresi, hem de yaşam kalitesi açısından son derece önem taşır. Günümüzde yanlış bir inanç da bu hastalıkların ileri yaş grubu hastalıkları olarak düşünülmesidir. Halbuki ülkemizde 20’li yaşlarda dahi kalp krizi geçiren hastalarımız mevcuttur. Sinsice seyreden, öte yandan hiçbir belirti vermeden karaciğer, böbrek, beyin gibi hayati organlara zarar veren diyabet (halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen), hipertansiyon (yüksek tansiyon) gibi hastalıklarda da erken dönemde tanının ve düzenli tedavinin önemi büyüktür.
Hiç önem vermediğiniz bir belirti, (göğüs ağrısı, çarpıntı, halsizlik, baş ağrısı vb.) çok önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Check-up yapılan geniş kapsamlı fizik muayene ve öykü alma sonrası veya yapılan tüm testler sonrası doktorunuz veriler ışığında check-up paketlerinin dışına çıkabilir veya ilgili branş doktoruna sizi sevk edebilir. Örneğin check – up sonucunda kalp hastalığı şüphesi veya teşhisi varsa kalp uzmanından yardım istenir. Eğer gerekirse angiografi, sonrası angioplasti veya by-pass operasyonuna kadar gidilebilir. Tabiki böyle bir sonucu hiçbir hastamızda istemeyiz, ama bu sayede sürpriz bir kalp krizinden kurtulmuş; hem de kalbimizden herhangi bir doku hasar görmemiş olur.
Randevuya aç geliniz.
Hamileyseniz ya da şüpheniz varsa işlem öncesi doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.
Daha önce yaptırmış olduğunuz tetkiklerinizi yanınızda getiriniz.
Doktorun yapacağı detaylı fiziki muayeneden sonra, cinsiyete, yaşa ve kronik hastalıklara göre değişik testler uygulanmaktadır;
Radrolojik İncelemeler
Akciğer Grafisi: Akciğer hastalıklarında ön tarama yapmak amacıyla çekilen grafidir.Özellikle sigara kullanan kişilerde an az yılda bir kez düzenli çekilmesi gerekmektedir.
Ultrasonografi: Karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, böbrek, mesane (idrar torbası) ve prostatın değerlendirilmesinde yardımcı yöntemdir. İç organlar televizyon ekranından görüntülenerek organlarda tümör, enfeksiyon (İltihap), taş gibi bulguların olup olmadığı incelenir.
EKG: Koroner Arter Hastalıkları veya ritm ( Kalp atımı) bozuklukları teşhisi amacıyla göğüs üzerine ve el/ayak bileklerine yapıştırılan paletlerle kalbin elektriksel uyarı grafisinin kağıt üzerine çizilmesidir.
Biyokimyasal İncelemeler
Açlık Kan Şekeri: Şeker hastalığının tanı veya tedavisi için.
SGOT, SGPT: Karaciğer ve safra yolları ile ilgili hastalıkların ayırıcı tanısı için kullanılır.
Kreatin: Böbrek fonksiyonlarının izlenmesi ve hastalıklarının için bakılır.
Total Kolesterol,LDL Kolesterol, HDL Kolesterol, Trigliserid: Koroner kalp hastalıklarının risk derecelendirmesinin yapılması , tedavi planı ve izlenmesi için kullanılır.
TSH: Tiroidal hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan bir testtir. Bayanlarda 40, erkeklerde 50 yaşından sonra her yıl bakılmalıdır.
Tam İdrar: Böbrek hastalıklarının tanısı ve izlenmesi, idrar yolu hastalıklarının saptanması ve bazı kötü huylu hastalıkların saptanması için.
Kan elektrolitleri(Na,K,Ca, CL): Her türlü metobolik hastalıkların ve hipertansiyon takibi ve şeker hastalığının takibi için kullanılır.
HbsAg: Hepatit B varlığını gösteren bir parametredir.
Hematolojik İncelemeler
Lökosit (WBC): Enfeksiyon, kansere karşı vücudun reaksiyonlarının ölçülmesi için.
Eritrosit (RBC), Hemoglobin (Hb), Hematokrit (Hct): Kansızlığın tespiti için.
Sedimantasyon Hızı: Enfeksiyon ve iltihabı hastalıkların, bir takım kanserlerin, aktif romatizmal hastalıkların göstergesidir.
Tüm dünyada 3 ölümden birinin sebebi kalp hastalıklarıdır. Ayrıca milyonlarca insanın da yaşam kalitesini düşürür. En yaygın kalp hastalığı, koroner kalp hastalığıdır.
Devamını OkuKalp krizi geçirdiğiniz için bu olaydan çok ürkmüş olabilirsiniz. Ancak, kalp krizi geçirdikten sonra her geçen gün kalbinizin iyileştiğini unutmayın. Geçen her gün, sizi daha güçlü ve daha hareketli yapar.
Devamını OkuSağlıkla atacak her kalp atışı için yanınızdayız.