Koroner arterler, kalbin kendisini besleyen atardamarlardır. Bu damarlardaki daralma ya da tıkanma sonucu koroner arter hastalığı oluşur. Cerrahi tedavi gerektiren durumlarda bypass ameliyatı yapmaktayız. Kliniğimizde ilk kalp ameliyatına 1985’ de başlanmıştır ve sonrasında kesintisiz olarak devam etmiştir. Kliniğimiz, o dönemde ülkemizde kalp ameliyatı yapabilen ilk merkezlerden birisi olmuştur.
Koroner arter baypas ameliyatları (CABG), göğüs ağrısını gidererek yaşam beklentisini ve kalitesini artırmak için yapılmaktadır. Bypass ameliyatlarında, kalbi besleyen damarlar olan koroner arterlerdeki tıkalı ya da daralmış olan yerler arteryel ya da venöz greftler kullanılarak kalbe yeterli kan akışı geri kazandırılır.
Bu ameliyatı yapabilmek için iki ana yaklaşım vardır.
Birincisi, kardiyopulmoner baypas makinesi kullanılarak ve kalp durdurularak yapılan ameliyatlardır.
Diğeri ise kardiyopulmoner bypass makinesi kullanılmadan kalp atmaya devam ederken yapılan ameliyatlardır.
Kalbi besleyen damarlardan sol ön inen dalı (LAD) besleyen anastomoz en önemli olanıdır ve genellikle greft olarak sol internal meme arteri (LIMA) kullanılır. Yaygın olarak kullanılan diğer greftler; sağ meme arteri (RIMA), koldan alının radial arter ve bacaktan alınan safen venlerdir.