Aort anevrizmaları, vücuda kan sağlayan ana kan damarı olan aortanın zayıflamış ve genişlemiş bir alanıdır. Anevrizma zaman içinde yırtılabilir ve hayatı tehdit eden kanamaya neden olabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir.
Kliniğimizde; açık cerrahinin yanında teknolojinin gelişmesiyle birlikte son 15 yıldır minimal invaziv bir prosedür olan endovasküler onarım (EVAR / TEVAR) tekniklerini de yaygın olarak kullanmaktayız.
Halk arasında damar balonlaşması şeklinde isim alan aort anevrizmaları oldukça riski ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır.
Aort anevrizmaları çoğunlukla semptom vermeden ilerler. Rutin muayene sırasında ortaya çıkan bu hastalık genetik faktörler ve kontrolsüz hipertansiyon sonucu oluşur.
2000'li yılların öncesinde aort anevrizmaları karın veya göğüs bölgesini açarak yapay damar konulması ve balonlaşmış damarın çıkarılması işlemi ile yapılırken günümüzde kapalı yöntem ile tedavi edilmesi mümkündür.
Tecrübeli merkezlerde EVAR operasyonu karın bölgesindeki anevrizmalara, TEVAR göğüs bölgesindeki anevrizmalara 1-2 saatlik lokal anestezi ile uygulanabilmektedir. Aort damarının 5.5 cm üzerindeki genişlemelerde damarın patlama riski yüksek olduğu için geç kalınmadan müdahale edilmelidir.
Bu operasyonlarda her iki kasık bölgesinden lokal anestezi ile hasta tamamen uyutulmadan iğne yardımı ile girilerek balonlaşmış olan atardamar bölgesine stent yerleştirilir.
Hastalar kapalı yöntem ile yapılan evar-tevar oeprasyonları sonrası postoperatif 2. günde taburcu olurken günlük aktivitelerine çok daha hızlı dönebilmektedirler.